leineri.blogg.se

2013-05-24
22:40:00

Mörker..

Jimbo pinkade på sig i natt. När jag kom upp var det pink i soffan på hans plats och pink i hundbädden där han låg. Halva hunden var blöt och varm av urin. Jag har inget emot att torka golv eller bada hund. Men finns det värdighet kvar? Bryr sig över huvud taget hundar om värdighet eller är det bara vi? Jag tror detta var fjärde eller femte gången han har gjort ifrån sig inne, och då räknar jag med de första olyckorna som valp. Han är en normalt en väldigt renlig hund. Jag ska inte försöka låssas som att jag kan sätta mig in i hur han tänker eller upplever världen. Men jag ser glädje hos honom när vi är ute på gården och han springer mot mig. Han springer orent, men det är inte smärta som stör rörelserna som förr var så klockrena. Det är sjukdomen som tagit en del av hans styrka i bakbenen. Igår när vi var ute så galopperade han inte. Fast än jag såg att han ville. Jag tror inte han litar på sin egen kropp längre. Hittills har han gjort det genom att kompensera, sprungit i fyrsprång istället för galopp. När är det nog? Jag vet ju att hade det gällt någon annans hund så hade jag sagt att det är bättre att göra det nu medan det finns någon värdighet kvar, någon glädje. Men jag kan inte föreställa mig honom utan liv i sig. Kan inte se mitt liv hur det skulle se ut utan honom. Det är själviskt, det vet jag, men det känns som att det är jag som ska dö.
När han först blev sjuk så kom det som från en klar himmel. En morgon så ville bakbenen hans inte lyda honom längre. Han kunde gå, men illa. Varför vet vi fortfarande inte för det spelar ingen roll medicinskt sett. Vare sig det är en infektion, svullnad på ryggraden, skada eller en tumör så är behandlingen den samma. Kortison. Smärtan försvann med tabletterna. Han fick tillbaka lite rörlighet och det mesta av känseln. Tabletterna fungerar fortfarande, men det blir inte bättre.
Jag vet att många inte förstår problemet: ”Du har ju så många andra djur”. Ja det har jag, och utan dem hade jag kanske inte orkat försöka så jag är väldigt tacksam. Jag älskar dem alla, men det är jag och Jimbo. Det har ju alltid varit vi. Han har funnits där genom hela mitt vuxna liv, han är en del av min identitet. Kanske den bästa delen.
Jag går förbi Smilas grav nästan varje dag där hon ligger i hagen. Jag tänker ibland på hur tragiskt det var att hon gick bort så ung. Allt låg framför henne. Försöker föreställa mig En andra grav bredvid hennes. Jag hör orden ”han fick ju i alla fall ett långt och bra liv mot för henne”. Men det innebär bara att jag förlorar så mycket mer denna gång. Med Sweetie var det lättare. Hon blev väldigt gammal så jag visste ju att hon levde på övertid. Hon hade ju även flera olika problem som gjorde att det inte fanns någon annan väg att gå. Det var svårt, men inte så här. Jag var inte heller ensam om det då hon främst var min mammas hund. Det finns ingen mer

Men Inte idag..


2013-05-19
22:48:00

Malakai på LC träning!
Igår var jag o Malakai på hans andra LC träning. Den första var förra sommaren så jag var lite osäker på om han skulle komma ihåg vad det handlade om. Den gick ju inte så jättebra heller då han var mer intresserad av de andra hundarna än av att springa.
Denna gången gick det bättre! Han visade sig vara ganska tänd på trasan och drog iväg som ett spjut i starten. Följde bra i tre-fyra slag men sedan blev det ett snävt slag åt höger då han låg och tryckte åt vänster så han var helt borta på banan. Då passade han på att ta en pink och bajsa lite (fy matte som slarvat med rastningen innan!), efter det kunde han springa sista rakan. Han tog inte trasan i slutet men när jag ruska i den så var han på med lite dragkamp. Kanske kan bli något han också. Inte som Jimbo då, en som honom får jag nog aldrig mer, men kanske han får licensen och kan tävla lite lokalt i alla fall? Så länge han tycker det är roligt kommer vi hålla på i vilket fall. Appropå Jimbo så fick jag en riktig klump i halsen när jag jäktade runt för att få in allt som skulle med i bilen. Jimbo fick syn på munkorgen och började genast yla och fjäska för att få följa med. Han såg såå lycklig och förväntansfull ut min gamle vän. Det verkligen skar i själen att lämna honom och veta att han aldrig mer kan springa. Fy för att bli gammal...

2013-05-10
19:53:00

Ahsante
Jag har efter massor av beslutande fram och tillbaka bestämt mig för att det bästa vore om Ahsante fick flytta. Inte för att han inte är helt underbar - för det är han. Inte heller för att han inte är vad jag hoppades på att han skulle bli - för det blev han. Det var ju Honom jag hade i tankarna när hela den där resan med att få ett föl efter Rosalea började för över fyra år sedan. Hingst blev han också, precis så som jag ville ha. Han är precis den jag ville ha, problemet är att jag har ändrat mig sedan dess.
När jag började leta hingst så hade jag två åsnor, Leo och Rosalea. Rosalea var verkligen min idealåsna. Speciell på ett bra sätt, stark, lättlärd (men inte lättmotiverad). Hon var (är) snygg och duktig framför vagnen. Men hon är ganska liten så några tyngre grejer kunde jag inte hänga på henne. Drömmen om att tävla "på riktigt" fanns där, men med vagn kusk och groom så drar kilona iväg. Är det hård mark går det kanske, men inte på lösa ridbanor. Lösningen var ett par, och det var där fröet till Ahsante såddes.
Första hingstmötet blev det inget med alls, han var inte intresserad. Så jag började leta mig en egen hingst. Köpet av Harley är en historia för sig själv som jag får komma till någon annan gång. Men korta historien och det som är relevant här är att första försöket inte blev något för Rosalea kastade (efter skada). Året därpå resulterade betäckningen i Ahsante. Under den här tiden så hann jag inse att det här med stora åsnor kändes ännu mer som "min grej". Ett djur som man kan både rida och köra med, samt dra lite tyngre lass. Under den här tiden så ville det sig så att både poitou stoet Noice och hennes föl blev mina. Tanken att kanske någon gång i framtiden erbjuda rid eller körturer för andra människor som är nyfikna på det här med åsnor finns också. Till det lämpar sig åsnor av större modell bättre. Jag känner fortfarande att det skulle vara jättekul att prova på parkörning med åsnor, men jag kan göra det med storingarna med för hoppningsvis. Fem åsnor känns dessutom som lite mycket att hinna med när man jobbar heltid.
Mycket funderingar fram och tillbaka altså, men detta är vad jag kommit fram till. Hittar jag ett hem till Ahsante (och ev Rosalea) som håller måttet så får det bli så. 

2013-05-09
14:27:58

Mitt första inlägg:)
 Välkommen till min första blogg! Meningen med denna blogg är inte att få många läsare, utan mest för min egen skull. Jag har några misslyckade försök av dagboksskrivande bakom mig, det blev liksom aldrig något riktigt av det. Men jag kan känna att ibland skulle man vilja ha ett sätt att gå tillbaka och läsa vad det var som hände och hur det upplevdes då. Senaste året har det hänt en hel del här hemma, och då och då har tanken på en blogg dykt upp. Så jag gör ett försök!
Huvudparten av inläggen kommer att handla om min familj, vilka de allra flesta råkar vara fyrfota. Det är trots allt med dem jag spenderar det mesta av min dag, precis så som jag vill ha det!