leineri.blogg.se

2014-04-18
21:02:00

Vårkänslor i Oppli!
Hos kaninerna så är det nytt bäbisrekord. Både Carla och Silverax toppade formen med åtta respektive fyra ungar och nykomlingen Fabiola fick sju välskapta små i sin första kull! Fabiola bodde med de andra två, men en vecka innan beräknad nedkomst så fick hon storstryk av någon av de andra (troligen Silverax som är mest dominant) vilket resulterade i ett halvt öra mindre och sårskorpor över hela kroppen. Jag trodde aldrig att hon skulle behålla kullen om hon var dräktig, men det gjorde hon. Och en jättebra mamma är hon dessutom som lyckats få alla sju välmående, välväxta och busiga. De verkar förutom "wiener" genen för vitfläck även ha ärvt mammans supertemperament. Inga räddharar i den buren inte!
Ankorna värper på bra och nästan varje dag ligger två fina ankägg i redet (eller ibland utanför). Jag har sparat ägg i tre veckor nu och sedan igår ligger de i kläckaren. Bara nu att vänta i 27 dagar till och hålla tummarna att de är befruktade och att allt går som jag hoppas så det blir älling-lycka i maj!
Även hos åsnorna njuts det av våren. Lilla Jamila har börjat brunsta för första gången och flörtar för fullt med pappa Harley. Han är ju kastrerad och verkar mest tycka hon är lite jobbig, men hänger lite halvhjärtat på henne ibland. Vi har nu börjat komma igång med vagnsträningen. Konditionen är väll inte på topp (inte så konstigt när de har ståt i hagen hela vintern och knappt vågat röra sig på isen) men motivationen på Harley är det inget fel på. Öronen fram och gasen på, då är det kul att vara ute!
..höll nästan på att glömma att presentera ännu ett nytillskott på gården! Det är en liten kaninhona vid namn Leonora som är av rasen New zeeland red som förutom att vara en urgullig färgklick i kaninskaran även förhoppningsvis kommer att bidra till aveln med rasens många goda egenskaper.